P45, P46, P60, P11D Сподели

Какво е P45?

При прекратяване на работа работодателите издават формуляра P45. Този документ отразява колко са ти плащали и данъците, които са удържали. Състои се от 4 части (част 1 се праща на HMRC, а за теб остават части 1А, 2 и 3) и съдържа много важни данни, като данъчния код, референтния номер и сумата на данъци, удържана от работодателя.

Когато напускаш работа, винаги се уговаряйш с работодателя как да ти изпрати P45, защото ще ти трябва за връщане на данъци. Работодателят е задължен по закон да ти го предостави.

Какво е P46?

Ако нямаш P45, например ако сега започваш първата си работа или започваш втора работа без да прекъсваш предишната, новият работодател може да поиска да попълниш P46. Този документ съдържа важна информация, като например дали:

  • това е първата ви работа;
  • си използвал праг на облагаемия доход за безработни и търсещи работа; 
  • работиш и на друго място;
  • изплащате студентски заем.

Някои работодатели няма да те карат да попълваш P46, но ще те питат за съответната информация, за да определят данъчния ти код и да удържат съответстващата сума данъци от първата заплата. HMRC ще обработи P46 или ще вземе в предвид съответната информация, подадена от работодателя. Важно е да попълниш P46 или да предоставиш информацията на работодателя преди първата дата на плащане, за да знае какъв данъчен код да приложи.

Какво е P60?

Това е обобщение на доходите и данъците, които са удържани от тях по време на цялата данъчна година. Твоят работодател предоставя този документ в края на всяка данъчна година и е важно да го пазиш. Поискайш своето P60, ако не го получиш от рабтодателя си. Той е длъжен да ти го предостави, ако все още работиш за него.

P60 ще ти трябва за:

  • подаване на данъчна декларация за самонаето лице (Self Employed), ако това важи за теб;
  • връщане на надплатените данъци през годината;
  • използване на данъчни отстъпки и намаляване размера на данъчното задължение.

Също така P60 може да послужи като доказателство за доход при кандидатстване за заем или ипотечен кредит. От началото на 2010-11 данъчна година се приемат и електронни варианти на P60. Твоят работодател може да те пита дали си съгласен, преди да ти издаде P60 по електронен път, тъй като трябва да се увери, че имаш сигурен достъп до него. Най-добре се договорете да го получиш по имейл.

Какво е P11D?

Рaботодателите използват тази форма за да уведомят HMRC за различни придобивки, които си получил от тях през данъчната година. Това са придобивки, които ефективно увеличават дохода ти през годината като:

  • служебна кола;
  • частно медицинско осигуряване;
  • безлихвен заем.

Работодателите декларират такива придобивки само, в случай че изкарваш повече от  £8,500 на година (със сумата на придобивките включително). Работодателят определя, записва и докладва сумата на придобивките чрез формуляр P11D, който се изпраща на HMRC. Копие от формуляра ще ти бъде предоставено. Трябва да го пазиш, ако възнамеряваш да възстановяваш данъци като самонаето лице.  Ако кандидатстваш за заем или ипотечен кредит, банките и строителните камари приемат този формуляр като доказателство за допълнителни приходи.

Загубил съм своето P60?

Ако загубиш P60 работодателят ще ти издаде дупликат. От 2010-11 г. насам работодателите не са длъжни да удостоверяват, че преиздадените P60 са дупликати.

Какво става ако изгубя P45?

Невъзможно е да възстановиш P45, ако го изгубиш. В този случай работодателят ще те накара да попълниш P46 или ще те пита за съответната информация, която ще бъде подадена към HMRC и те ще ти определят данъчен код, който да се ползва на новата ти работа.  

Ще ми бъде ли издаден P11D?

Работодателят не е длъжен да ти даде копие, но според закона са длъжни да те уведомят какво са докладвали с този формуляр, дори ако си напуснал работата. Обикновено им е най-лесно просто да ти дадат копие от формуляра, който са пратили на HMRC. Ако изгубиш P11D може да поискаш копие отработодателя или, ако ти откажат, от HMRC.

Какво е Statement of Earnings?

Може да поискаш от работодателя да ти предостави Statement of Earnings. Това е писмо (върху официалната щампована хартия на компанията), което показва продължителността на твоята заетост при работодателя, общия ти трудов доход и сумата на платените данъци. Може да се използва като заместител на P45 при кандидатстване за данъчно връщане.


  Каква е цената на услугата Полезна информация  

Кандидатствай Online Сега!


Топ Оферти 56 Оферти | Виж всички