Halloween: A Night for Spirits and High Spirits Сподели

Halloween,  празнуван на 31 октомври, е един от най-старите празници, който все още се отбелязва предимно в западните страни. В наши дни това е време за забавление. Но древните келтски народи са смятали, че това е най-важният ден в годината. На Samhain, както се е наричал тогава, се е смятало, че душите на мъртвите били освобождавани за една нощ, за да бродят по земята.

С възхода на християнството, църковните лидери са асимилирани езически празници като християнски. Samhain тържествата били включени в празненствата на Вси Светии на 1 ноември, които почитат раннохристиянските мъченици и Задушница на 2 ноември, когато е ден за спомняне на всички мъртви. Нощта срещу Вси светии е била известна като "All Hallows Eve" (означава "Всех Святих"), и оттам Halloween получава името си.

Въпреки че не е официален празник, Halloween е много обичан от деца и възрастни в САЩ. В древните времена маскирани келти, представяващи душите на мъртвите се опитвали да подведат скитащите духове чрез формиране на парад, за да ги изведат от селата на живите. Днес американците се наслаждават да се маскират като вещици, призраци, таласъми, политици и филмови герои на всеки Хелоуин. Според някои изчисления, 40 процента от американците носят костюми за Хелоуин, а 12 на сто дори слагат костюми на своите домашни любимци!

Фенерите от тиква напомнят на ирландската легенда за човек, който се опитал да надхитри дявола и бил осъден да се скита по земята вечно, използвайки фенер от жар в издълбана ряпа. Днес американците обичат да издълбават в тиквите фантастични лица, а има също и състезания, които демонстрират тази необичайна форма на изкуство.